Optikerbloggen

Ikke la synet bli en hindring – erstatt lesebrillen med kontaktlinser

Ikke la synet bli en hindring – erstatt lesebrillen med kontaktlinser

De fleste har hørt om progressive briller, men visste du at det finnes progressive linser?

Presbyopi, eller alderslangsynthet rammer alle mennesker et sted ut i 40-årene, uansett hvilken synsfeil du har i utgangspunktet. Det rammer også de som ikke har noen synsfeil fra før, sier optiker ved Pibo Optik, Bernhard Benjaminsen.

Tilstanden skyldes at linsa vi har inne i øyet gradvis, og gjennom hele livet, mister sin elastisitet. Dermed forsvinner også gradvis evnen til å stille synet inn på nært hold. Resultatet er som oftest at vi trenger lesebriller.

Dette er en naturlig prosess som rammer oss alle, og de første tegnene er gjerne at man må justere avstanden til det man leser på, at man blir sliten i øynene, og at det blir vanskeligere å se liten tekst, sier Bernhard.


 Å få godt lesesyn

Det finnes flere gode løsninger på alderslangsynthet.

– I enkleste forstand kan man bruke en lesebrille som man tar av og på, og som brukes når man skal lese, scrolle på mobilen, eller gjøre annet som krever godt syn på nært hold. Det kan derimot fort bli litt knotete, ettersom man da alltid må huske å ha brillen med seg, sier optikeren.

Det er også mange som velger å gå for en brille med flerstyrkeglass – altså det vi kaller progressive briller.

Les mer om progressive briller her!

– I progressive briller har du styrken for lang avstand øverst i glasset, og ser klart på det du holder i hendene nederst i glasset, med en gradvis overgang. Dette løser problemet for de som trenger forskjellig brillestyrke for å se både på nært, og på langt hold, sier Bernhard.

Passer ikke alltid

Men så er det jo ikke alltid at det passer å ha på seg briller. De kan dugge, de kan være i veien, ramle av, og du må passe på dem og være forsiktig med dem.

Mange har fritidsaktiviteter, eller yrker der briller rett og slett ikke er spesielt praktisk. Da kan de som merker alderslangsynthet bytte ut brillene med kontaktlinser, råder Bernhard.


 – Progressive linser har vært på markedet i mange år, men har blitt bedre og bedre med årene og brukes derfor av stadig flere, sier han.

– De er ikke ubehagelige å ha på øyet, og de finnes som dagslinser (engangsbruk), eller linser du bytter hver 14 dag eller hver måned. Det finnes til og med linser du kan sove med på.

Krever litt tilvenning

For mange blir det en begrensing at de tror kontaktlinser er vanskelig å ta av og på, eller ubehagelig å gå med.

– Slik er det ikke. Vi lærer deg å håndtere linsene. De aller fleste klarer dette helt fint, og det er ikke ubehagelig, sier Bernhard.

I progressive linser ser man gjennom to ulike styrker samtidig. Du kan sammenlikne det med å sitte på bussen og se ut av vinduet: Du velger da om du ser på speilbildet ditt i glasset, eller landskapet utenfor. De fleste venner seg fort til dette, og det føles helt supert å kunne se langt og nært uten noen begrensninger. Progressive linser gir frihet!


 For noen fungerer linsene perfekt fra dag én, mens det for andre oppleves litt rart i begynnelsen, før de venner seg til linsene.


– Det blir derfor spesielt viktig å få god oppfølging og justering av styrker og linsetype etter at du har brukt linsene noen dager.


 Frihet til aktivitet

Progressive linser gir deg frihet, og løser synsproblemet ditt uten å være i veien, eller påvirke utseende ditt.

For eksempel hvis du ligger under et panser og mekker bil, eller går i fjellet i vekslende vær, og fortsatt vil se både landskapet og mobilen din. Da er kontaktlinser løsningen, sier Bernhard.

– Eller hvis du skal i selskap og vil pynte deg uten å være avhengig av briller, da putter du på linsene dine.

Disse linsene gir deg en fri og naturlig måte å bruke synet ditt på. Noen ender opp med å bruke kun kontaktlinser, mens andre bruker linser og briller vekselvis.


 

Teste?

Dersom du har lyst til å prøve linser vil optikerne på Pibo Optik hjelpe deg å forstå hvordan produktene virker og finne gode løsninger for både syn og komfort.

– Vi kan sette på deg et par prøvelinser slik at du får et førsteinntrykk av hva det hele går ut på, før du bestemmer deg, sier optikeren.

– Linsene skreddersys deretter til deg. Vi jobber med de nyeste og beste produktene, og er opptatt av resultatet skal bli best mulig: For at du skal få den beste synsopplevelsen!