Optikerbloggen

Slik ser du bedre etter at du har fylt 40

Optiker som viser frem solbriller

Har du problemer med å lese det med liten skrift? Eller må du holde telefonen lenger unna for å greie å se teksten skarpt?

Gammelmannssyn, alderslangsynthet eller «presbyopi», som det heter på fagspråket, rammer mange av oss når vi runder 40 år – også de som fram til da har sett normalt godt.

Presbyopi kan være plagsomt, men er heldigvis enkelt å gjøre noe med.

Helt naturlig – skjer med alle

Tilstanden oppstår når evnen til å justere øyelinsens krumning blir nedsatt. Dette skjer naturlig med alderen. Krumming av linsen er nødvendig for at vi kan se klart både på nært hold og på lang avstand.

Denne evnen til å krumme linsene reduseres med alderen og gjør at nærsynet blir stadig dårligere.

Optiker viser frem apparat for synsundersøkelser

Dette er helt naturlig, og skyldes en uunngåelig endring i øyelinsas elastisitet. Øyet er rett og slett ikke likte kvikt som før.

Dette er en av de tingene her i livet vi ikke kan unngå, uansett. Det spiller ingen rolle hvor bra eller dårlig synet ditt er fra før – når du kommer i 40-årsalderen vil øynene dine miste evnen til å fokusere på nært hold.

Slik merker du det

Et typisk tegn kan være at du blir fort trøtt ved lesing på nær avstand, selv om du fortsatt ser bra på langt hold.

Nærsynte tar ofte av seg brillene for å se liten skrift, og trenger gjerne ikke å begynne med spesielle lesekorreksjoner så tidlig som langsynte.

Langsynte trenger ofte lesebriller litt tidligere enn andre, og må også ofte gå over til sterkere briller tidligere.

Klassiske symptomer kan være at du blir sliten i øynene, får hodepine framme i panna og at det tar lengre tid å omstille synet fra avstand til nær.

Flere løsninger

Det finnes flere løsninger for å fortsatt se godt, selv med presbyopi. For eksempel kan lesebriller, progressive briller eller briller i kombinasjon med linser hjelpe på.

I tillegg har vi et stadig større utvalg av progressive linser som kan fungere utmerket.

De ulike løsningene passer til ulike øyne. Derfor anbefaler vi deg som sliter med dette å komme innom oss, så kan vi undersøke øynene dine og hjelpe deg videre. Det er fort gjort, og krever lite av deg.

Bestill time til synsundersøkelse her.

PS: Synes du «gammelmannssyn» høres litt trasig ut? Presbyopi kommer av det greske ordet «presbyopia», som betyr nettopp «gammelt syn».