Optikerbloggen

Slik merker du at barnet ditt har problemer med synet

Slik merker du at barnet ditt har problemer med synet

Enkle synsfeil kan gi store utfordringer for et barn, for eksempel i skolen. Det finnes heldigvis flere måter å oppdage at et barn ser dårlig - til og med når de kanskje ikke forstår det helt selv. 

Etter 4-årskontrollen på helsestasjonen er det ingen offentlig undersøkelse av barns syn i Norge. Derfor er det viktig at man som forelder er oppmerksom, og følger med på barnet.

Min klare oppfordring er å ta med barnet til optikeren for å sjekke styrke, samsyn og synsskarphet ved skolestart, sier optiker og daglig leder på Pibo Optik, Christian Haukebø.


 

Uoppdagede synsfeil   


 

Ved skolestart går mange barn med uoppdagede synsfeil, noe som gir utfordringer når de skal begynne å lese. Vanlige synsproblemer hos barn inkluderer nærsynthet, langsynthet, skjeling og skjev hornhinne.

Når barna begynner på skolen kan de for eksempel oppleve at det er slitsomt å holde fokus på, eller rette blikket mot teksten de skal lese. Noen kan oppleve at bokstavene beveger på seg, at det er vanskelig å holde en rett linje, og at de leser samme ord eller setning på nytt, sier Christian.

Dette er naturlig nok både utmattende og demotiverende for barn.

– Det første skoleåret bruker man mye tid på å knekke lesekoden, og det er ikke alltid så lett å huske på at synsfeil også kan spille inn på evnen til å lære seg å lese. Tidlig oppdagelse og behandling av synsproblemer er avgjørende for å sikre at barnet ditt har de beste forutsetningene for læring og utvikling, sier optikeren.


 

Tegn på synsproblemer hos barn:

Uklart syn på skoletavle eller i skolebøker

Hodepine

Anstrengt og sliten i øynene

Gnir seg i øynene

Lukker eller holder over det ene øyet

Sliter med konsentrasjonen

Vanskeligheter med å henge med i timene

Unngår nærarbeid som lesing, skriving, nettbrett

Myser eller sitter med rynket panne

Holder bøker, eller nettbrett tett opp til ansiktet

Bytter om på bokstaver, ord eller hele linjer ved lesing

Klager over doble/hoppende bokstaver

Er lyssky eller veldig mørkredd

Er klumsete

Ser ikke objekter på avstand, selv når de blir pekt ut


 

Neste sjekk

Dersom synsundersøkelsen ved skolestart ikke viser noen synsfeil, anbefaler Christian at man tar barna med på neste sjekk rundt 3.-4.klasse.

Da har man gjerne gått over til lengre tekster og mindre skrift, og det stilles økte krav til lesehastigheten og leseutholdenheten. En del barn kan oppleve at dette blir slitsomt, sier han. 

Noen kjemper seg gjennom lesingen, og ender med hodepine, mens andre kanskje legger lesingen bort og sier at det er «vanskelig» eller «kjedelig». Vi ser at relativt enkle synsfeil, som barn lett kan få hjelp med, kan gi ganske store akademiske utfordringer.

Ifølge norsk forskning kan så mange som 70 000 barn ha en uoppdaget synsfeil, som kunne vært korrigert med briller eller linser.

– Og nettopp derfor ønsker vi at foreldrene skal ta med barna sine på en synsundersøkelse ved skolestart, samt være oppmerksom på utfordringer i hverdagen som kan skyldes synet, sier Christian.

Linser eller briller?

Når barna kommer til optikeren for sin første synsundersøkelse, er det gjerne med litt sommerfugler i magen.

– Min erfaring er at unger synes det er spennende å komme hit, og at det som oftest blir en positiv opplevelse. Vi har artige instrumenter, og samtalen pleier å gå fint. Dessuten liker unger ofte å få avklart hvorfor de ser dårlig, og finne en løsning på problemet, sier optikeren.

De aller fleste barn starter med briller, rett og slett fordi det er enkelt.

Men det er ingen aldersgrense på kontaktlinser. Så lenge barnet selv kan handtere linsene og si ifra dersom det oppstår ubehag, så er det ingenting i veien for at de begynner med linser. Noen kan være klar for linser allerede når de er 7 år, mens andre er klare når de er 12. 

 


 

Hva er en god barnebrille?

Tynne glass.

Lette briller.

Slitesterke briller, både glass og innfatninger.

God passform.