Optikerbloggen

Har synet ditt endret seg?

Har det blitt vanskeligere å lese liten skrift? Trenger du mer lys for å kunne se? Det er helt naturlig ved økende alder, og det finnes heldigvis en rask og smidig løsning på problemet.

– Kanskje har du begynt å plages litt når du skal se på mobilen din, eller lese prislappen på en vare på butikken, spør optikerassistent Siv Tove Olsen på Pibo Optik i Harstad.


Dette er helt vanlig, og skyldes endringer i synet som skjer med oss alle når vi blir eldre, fortsetter hun.

Mindre elastisitet i linsa

Tilstanden kalles alderslangsynthet, eller presbyopi, og rammer de fleste etter rundet 40. Årsaken er at elastisiteten i øyelinsa blir naturlig dårligere ettersom vi blir eldre. Krumming av linsen er nødvendig for at vi kan se klart, og nærsynet blir dårligere når krummingen reduseres. 

Å få dårligere nærsyn når man blir eldre, er altså helt naturlig. Heldigvis er det også enkelt å gjøre noe med, sier Siv Tove.

– Det er nemlig her progressive briller kommer inn!

Progressive briller

Du har garantert hørt om progressive briller, men vet du egentlig hva det er?

En progressiv brille er på sett og vis to briller i ett. Ettersom synet ditt endrer seg, har du kanskje bruk for ulike styrker i glassene alt etter hva du skal gjøre. For eksempel behøver du en annen styrke i glassene når du skal lese, enn du trenger når du skal kjøre bil. I progressive briller er øvre del av glasset tilpasset styrken du trenger for å se klart på lang avstand, og nedre del er tilpasset styrken du trenger for å se det som er nært deg klart, forklarer Siv Tove. 

– På den måten slipper du å ha flere par med briller, som du må bytte mellom. Det blir mer behagelig, og mer praktisk. 

Skreddersydde briller

En progressiv brille skal altså gi deg mulighet til å se klar på alle avstander, selv om du er rammet av presbyopi.

Progressive briller er veldig vanlig i dag, og er en god og lettvint løsning når synet endrer seg med alderen. De finnes med ulike typer glass, av ulike kvalitet. De beste og mest moderne glassene er fullstendig skreddersydd deg og dine behov, sier Siv Tove.

Ved å gjøre målinger både av synet ditt, og hvordan brillen sitter i ansiktet, kan man produsere så gode og behagelige progressive briller som mulig for deg.

– Det skal helst bli så bra at du etter hvert ikke tenker over at du har brillene på, men bare at du ser godt hele tiden - på alle avstander, sier Siv Tove.

Tilpasning

Det kan ta litt tid for hjernen din å tilpasse seg de progressive brillene, og det kan føles uvant i begynnelsen.

Enkelte har hørt historier om de som plages med progressive briller, men de aller fleste plages ikke. Som regel venner folk seg til, og trives godt med de progressive brillene sine. Det kan føles litt uvant først, og det er en liten tilvenningsperiode i begynnelsen, men det er veldig få som ikke får det til, sier Siv Tove.

Det finnes selvsagt også kvalitetsforskjeller på de progressive brillene, og høy kvalitet koster naturligvis også mer.

– Men da må man også huske på at dette er to briller i ett, og at det er ei investering for økt livskvalitet. Å kunne se godt i hverdagen gjør at du slipper å begrense deg, og kan fortsette med alle aktivitetene du trives med, uten å la deg påvirke av synet, sier hun.

Innfatninger

De fleste innfatninger i dag er relativt store i størrelse, med god plass til de progressive glassene. Dermed trenger du ikke å fire på kravene til utseende og design på brillene – dersom det er viktig for deg.

For 15-20 år siden var det mye smale brilleglass som var moderne. Det ser vi lite av i dag, og dermed er det sjeldent problem med å få progressive briller i akkurat den looken man ønsker, sier Siv Tove.

Og når man først har investert i et par gode, progressive briller minner optikerassistenten på at man også må ta godt vare på dem:

– Det er viktig å vaske glassene riktig, så man bevarer dem fine lengst mulig. Du kan enten skylle glassene i vann, og tørke av dem med egnet lofri klut, eller bruke en brillespray og pusse med pusseklut. Pass på at det ikke ligger støv og skitt på glassene, slik at det oppstår pusseriper, råder hun.